JOHN NEWLANDS

Newlands, Londra’da doğmuştur. Babası İskoç Presbiteryen papazı, annesi ise İtalyandır. Babası tarafından evde eğitim almış ve okumak için Kraliyet Kimya Koleji (RoyalCollege of Chemistry)’ne gitmiştir. Sosyal reform ile ilgilenmiş ve GiuseppeGaribaldi’ye 1860’da gönüllü olarak İtalya’yı birleştirme seferine hizmet etmiştir. Londra’ya 1864’de geri döndüğünde analitik kimya alanında pratik yapmış, 1868’de ise James Duncan’ın şeker rafinerisinde kimya şefi olmuştur, orada işlem sayıları hakkında fikir öne sürmüştür. Ardından rafineriden ayrılarak kardeşi Benjamin ile analitik hakkında çalışmaya devam etmiştir.

Newlands atomların kütlelerine göre sıralayan ilk kişidir. 1865’te “Oktav kanunu” isimli çalışmasını yayınlamıştır. Tabloda kendini takip eden sekiz elementin davranışlarını sergileyen bir element Oktav kanununa uyar. Newlands bilinen tüm elementleri yedi gruba ayırmıştır


İngiliz analitik kimyageri.1863'de ilk periyodik tabloyu geliştirdi. 1865'de "Oktav Kuralı" adı verdiği teoremiyle atom ağırlıklarına göre sıralanmış ilk 8 elementten sonra benzer fiziksel ve kimyasal özelliklerin tekrar ettiğini fark etmiştir.

1863 yazdığı bir yazıda benzer fiziksel özelliklere göre elementleri 11 gruba ayırmıştır. buna göre, atom ağırlıkları sekizin katı kadar olan elementlerin özellikleri benzerdi. 1864 yılında yazılan bir yazısında, bunu Oktav kanunu (Law of Octaves) olarak tanımlamıştır. Bu kanuna göre herhangi bir element tablodaki sekizinci elementle benzerlikler göstermektedir.

Johnnewlands [connivlends] [1837-1898] o devirde bilinen 62 elementi artan atom agılıklarına göre sıralamıs ilk 8 elementten sonra benzer fiziksel ve kimyasal özellıklerın tekrar ettigini fark etmıstır. 'bir numaralı elementten sonra gelen sekızıncı element ilk elementin bırcesıt tekrarıdır; tıpkı müzıktekı bir oktavın sekizinci sesi gibi....'j.newlands(1864).

Oktav Kanunu herhangi bir olaylar dizisinin sonunda, gücünü ya da yönünü kaybettiği bir yolun
tanımı. yedi kanunu olarak da bilinir. Ggurdjieff'inenneagram'ında ve majör müzik ölçüsünde somutlaşmıştır. müzik ölçülerinde, her nota dizisindeki bir olaya karşılık gelir; mi-fa ve si-do arasında yarım-adımlar aralıkları temsil eder.
B aralıklarda, oktavın dışından bir şok alınmadığı takdirde, bir olaydan bir sonraki olaya ilerleme süreci yavaşlar, ve sapma ya da kesinti olur.

Oktav Kanunu önce kabul edilmemiş fakat Dmitri Mendeleyev ve LotharMeyer’in çalışmaları ile kabul görmüştür

0 yorum:

Yorum Gönder